Hoe kies je het juiste hondenvoer voor jouw hond? 4 tips!

Ben je van plan om binnenkort een hond te kopen of adopteren en vraag je je daarom af hoe je het juiste hondenvoer voor jouw nieuwe vriend kan kiezen? Of wil je overschakelen op een ander soort hondenvoer, en wil je weten waar je rekening mee moet houden? Dagelijks worden we overspoeld met een groot aantal verschillende merken en een nog groter aanbod verschillende smaken. Dit kan, zeker als nieuw baasje, overweldigend zijn. Hoe weet je dan welk hondenvoer het meest geschikt is voor jouw hond? In dit artikel geven we je 4 handige tips om het juiste hondenvoer te kiezen om zo jouw hond een gelukkig én gezond leven te geven!

Elke hond is anders, en dus heeft elke hond andere behoeften. Aangezien je als baasje enkel het allerbeste voor jouw trouwe viervoeter wil, is het verstandig om op voorhand wat research te doen. Gelukkig zijn wij hier om te helpen! De vraag welk hondenvoer geschikt is voor jouw hond kunnen we uiteraard niet met één zin beantwoorden, elke hond zal namelijk anders reageren op verschillende merken en smaken. Wél kunnen we je een aantal handige tips geven waar je als hondeneigenaar rekening mee kan houden.

Het juiste hondenvoer kiezen: waarom is het zo belangrijk?

Voor we je vertellen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van voer voor jouw vierpotige vriend, is het belangrijk om als baasje te snappen waarom het nu net zo belangrijk is om het juiste hondenvoer te vinden. Waarom is niet elk hondenvoer geschikt? En kan het kwaad om je hond de verkeerde soort voeding te geven? Op die tweede vraag kunnen we alvast een kort en duidelijk antwoord geven: Ja, vaak wel.

Een gezond leven voor je hond? Het begint bij het juiste hondenvoer!

Het zit zo: hondenvoer is eigenlijk de basis van de gezondheid én het geluk van je hond. Helaas wordt het belang van het meest geschikte hondenvoer kiezen nog door vele hondeneigenaars onderschat. Wij kunnen echter niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om hier niet te besparen op kwaliteit! Want, hoe luidt het gezegde ook al weer? “Wat je bespaart op voeding betaal je dubbel en dik terug bij de dierenarts!” Toch doen vele baasjes niet de moeite om grondig de etiketten op de verpakkingen van hondenvoeding te lezen. Ze laten zich misleiden door veelbelovende, catchy slogans, en missen daardoor belangrijke informatie. Hoeveel voer er moet gegeven worden van een bepaalde voeding, bijvoorbeeld, en welke voedingsstoffen het voer bevat.

Daarnaast maken vele baasjes de fout om bij het kiezen van het juiste hondenvoer geen rekening te houden met de dagelijkse activiteit van hun hond. Is die heel actief, of juist heel rustig? Maar al te vaak krijgen hondjes te maken met overgewicht doordat ze niet het juiste voer voorgeschoteld krijgen! En laten we zeker niet de leeftijd of levensfase van onze viervoeter vergeten! Door het hondenvoer te kiezen op basis van een aantal bepalende factoren kunnen we er als baasjes voor zorgen dat onze hond de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, en op een gezond gewicht blijft. Wij staan steevast achter het idee dat een hond écht deel uitmaakt van ons gezin, en vinden z’n gezondheid dus even belangrijk als die van een gezins- of familielid!

Sfeerbeeld YDOLO | Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Waar moet je rekening mee houden?

1. Kwaliteit van het hondenvoer

Laten we meteen beginnen met het allerbelangrijkst aspect om op te letten bij het kiezen van het juiste hondenvoer: kwalitatieve ingrediënten! Bij het kiezen van hondenvoeding is het ontzettend belangrijk om grondig de etiketten door te lezen, deze geven namelijk een goede indicatie over de kwaliteit van het voer in kwestie. Een handige tip: de ingrediënten staan op de verpakking steeds vermeld in volgorde van hoeveel er precies verwerkt werd in het voer. Met andere woorden, het belangrijkste ingrediënt zal steeds als eerste vermeld staan! Lees met grote oplettendheid de eerste 3 door, deze geven al een goed beeld van waar je mee te maken hebt. Vraag jezelf steeds het volgende af: bevat dit hondenvoer de juiste voedingsstoffen die optimaal bijdragen aan een goede gezondheid van mijn hond?

Dibaq: 100% natuurlijke voeding van topkwaliteit

Wij maakten het onze missie om op zoek te gaan naar voedingsmerken die zich van andere onderscheiden door hun natuurlijke ingrediënten van topkwaliteit en hun uitzonderlijke versheid. Zo hoef jij de lijsten van ingrediënten niet meer door te lezen, dat deden wij voor jou! Zo kwamen we onder andere bij het geweldige merk Dibaq, onze partner voor kwalitatief hondenvoer dan 100% natuurlijke ingrediënten bevat. De producten, boordevol vers vlees, verse vis, en verse groenten en vers fruit, werden bovendien allemaal goedgekeurd voor menselijke consumptie. Ontdek de Dibaq Sense Lijn hier!

2. Heeft je hond allergieën of andere problemen?

Als baasje is het belangrijk om te weten of je hond bepaalde allergieën heeft, en of er bepaalde bestanddelen zijn waar hij niet tegen kan. Dit is de basis van het kiezen van het juiste hondenvoer, en is van cruciaal belang. Merk je dat je hond zichzelf vaak krabt of likt, dan kan het wel eens zijn dat hij een granen- of glutenallergie heeft. Ook kip- en rundallergieën komen vaak voor bij honden. Een bezoek aan de dierenarts is hier zeker niet overbodig!

Hypoallergeen voer: ook voor honden zonder allergieën!

Wij raden zeer sterk aan om te kiezen voor hypoallergene voeding! Dit houdt in dat alle ingrediënten in het voer zo gekozen zijn dat ze allergieën voorkomen. Een tip die we je meteen al willen meegeven is dat ook honden zonder allergieën er echt baat bij hebben om hypoallergene voeding voorgeschoteld te krijgen. Ook hiervoor raden wij het hondenvoer van onze partner Dibaq aan. Dit voer is niet alleen hypoallergeen, maar ook holistisch, en bovendien heel makkelijk te verteren!

Sfeerbeeld YDOLO | Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

3. Grootte, leeftijd en gewicht van je hond

Als derde is het bij het kiezen van het juiste voer voor jouw hond belangrijk om rekening te houden met de levensfase, de grootte, en het gewicht van je hond. Vaak worden volgens de leeftijd en het gewicht bepaalde producten aan hondenvoeding toegevoegd. Aangezien puppy’s nog moeten groeien en daarom meer energie nodig hebben, hebben ze vanzelfsprekend ook een aangepast soort voer nodig. Dit voer zal hoger in calorieën zijn in vergelijking met voer voor oudere honden. Ook verschilt de grootte van de korrel tussen die voor kleine hondjes en korrels geschikt voor grotere honden, zoals een labrador.

Aangepaste voeding voor oudere honden & puppy’s

Voor oudere honden raden we aan om voor voeding te kiezen die minder vetten bevat en dus lager in calorieën is, zoals onze Dibaq Sense Light & Senior lijn. Deze bevat bovendien L- carnetine, wat goed is voor het hart. Ook voor pups heeft Dibaq een aangepaste lijn, die ontdek je hier.

4. Extra’s om op te letten bij het kiezen van het juiste hondenvoer

Ingrediëntenlijst grondig doorgelezen? Rekening gehouden met de leeftijd, grootte en het gewicht van je hond? Gecheckt of je hond geen allergieën heeft? Als je op al deze vragen “ja” antwoordde, zijn er nog een aantal dingetjes om rekening mee te houden. Zo zorgen omega 3 & 6 vetzuren voor een goede vacht, werken ze ontstekingsremmend en zorgen ze voor een beter immuunsysteem, wat op termijn zorgt voor minder allergieën. Prebiotische kruiden (rozemarijn, tijm, oregano…) zijn dan weer natuurlijke antioxidanten die helpen om de goede bacteriën in de darmen te voeden, waardoor deze gezond blijven. Zo dragen ook deze bij tot een sterk immuunsysteem.

Daarnaast zijn er nog chondriotine en glucosamine. Deze gaan de afbreek van kraakbeen tegen en stimuleren de aanmaak ervan. Hierdoor blijven de gewrichten van je hond gezond en sterk. Zeker niet onbelangrijk! Yucca, een ander toppertje, heeft dezelfde eigenschappen als de kruiden hierboven. Yucca heeft bovendien als extra voordeel dat het de geur van de ontlasting fel vermindert. Dit heeft te maken met het feit dat yucca zich bindt aan ammoniak en vluchtige stoffen. Altijd mooi meegenomen, niet?

De zoektocht naar het juiste hondenvoer voor jouw hond is niet gemakkelijk. Toch is het een belangrijk proces waar best wel wat tijd aan besteed mag worden! Met deze tips willen we onze kennis met je delen, en hopen we je alvast wat van die tijd te besparen. Op zoek naar meer informatie over onze partner Dibaq, en hoe hun producten bijdragen tot een gezond  leven van je hond? Neem dan zeker eens een kijkje op deze pagina!

Meer tips & advies

Deze vind je ook vast interessant:

Let's get social

Niets missen van onze gezonde voeding? Volg YDOLO op Instagram of Facebook

Icoon gratis levering | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Gratis bezorging vanaf € 49,95

Uw bestelling wordt gratis bezorgd bij bestelbedragen hoger dan € 49,95

Icoon snelle levering | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

voor 16 u, vandaag verzonden

Besteld voor 16.00u? Dan wordt uw bestelling vandaag verzonden

Icoon veilige betaling | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Betaal veilig online

Betaal met een gerust hart online in onze veilige Mollie betaalomgeving

Icoon advies | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Gratis professioneel advies

Heeft u vragen of info? Wij zijn steeds bereikbaar op +32(0) 56 25 40 82

Close popup

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief van YDOLO! We houden je op de hoogte van (exclusieve) kortingen, de nieuwste items en nog veel meer!

    Inschrijven