Een harnas of halsband kiezen, waarop moet je letten?

Ben je de troste eigenaar van een hond, of zie je het wel zitten om binnenkort een hond in huis te nemen? Waarschijnlijk is het kiezen van de meest geschikte hondenvoeding één van de eerste dingen waar je aan denkt bij het verzorgen van een hond, maar ook het kiezen van de juiste hondenaccessoires mag niet onderschat worden. Een harnas of halsband maakt daar deel van uit. Kan je wel wat hulp en advies gebruiken bij het kiezen van het het juiste harnas of de beste halsband voor jouw trouwe viervoeter? We’re here to help!

Een goed harnas of de juiste halsband kiezen voor je hond: waarom is het belangrijk?

Vandaag de dag is er meer verkeer dan ooit op de weg, waardoor je het niet kan riskeren om je hond niet dichtbij je te houden door middel van een leiband. Er lijkt echter zodanig veel keuze te zijn in verschillende soorten harnassen en halsbanden, waardoor het juiste artikel kiezen haast onmogelijk lijkt. Toch is het belangrijk om niet zomaar eender welk harnas of eender welke halsband te kopen. Want net zoals elke hond bepaalde vereisten heeft qua voeding, is het bij het kiezen van accessoires ook van belang om rekening te houden met de persoonlijke voorkeuren van jouw viervoeter. Het kan zomaar zijn dat die geen harnas verdraagt, of dat hij dat door medische redenen niet aan kan. In dit artikel geven we je een aantal tips die je zullen helpen bij het kiezen van het juiste harnas of de juiste halsband voor jouw favoriete viervoeter!

Het verschil tussen een halsband en een harnas

Het grote verschil tussen een halsband en een harnas is dat een halsband enkel de nek omsluit, terwijl een harnas de hele borstkas omsluit. Doordat een halsband enkel de nek omsluit, kan uw hond logischerwijs makkelijker bewegen. Dit gaat echter ook met een aantal nadelen gepaard. Harnassen, ook wel tuigjes genoemd, omsluiten dus een groter deel van het lijfje van uw hond, waardoor de bewegingsvrijheid een stuk minder groot is. Dit heeft echter een aantal sterke voordelen! Beide werken op een verschillende manier, maar welke kies je nu het best: een halsband of een harnas?

Welke is het beste voor je hond?

Een halsband blijkt vaak de populairste keuze van baasjes, maar is dit daarom ook de beste? Eigenlijk niet! Wij raden in het algemeen steeds aan om te kiezen voor een harnas, aangezien een hondenharnas, in tegenstelling tot een halsband, de druk tijdens het wandelen of lopen goed verdeelt. Wanneer enthousiaste hondjes hard aan de leiband gaan trekken wordt er druk uitgeoefend op hun nek, wat uiteraard niet optimaal is voor hun gezondheid en wat kan resulteren in blessures. Wist je trouwens dat door onderzoek is aangetoond dat honden in deze situatie sneller zullen beginnen lopen om de pijn te proberen ontvluchten, maar daardoor nog harder trekken en de situatie alleen maar verergeren? Het is dus zeker niet zo dat honden zelf zullen stoppen wanneer ze pijn ervaren!

Het kan zomaar zijn dat je hond geen harnas verdraagt, of deze door medische redenen niet aan kan. Hondjes met spondylose, bijvoorbeeld, hebben door hun slijtage van de tussenwervelschijven een stijvere en pijnlijke rug. Andere honden vinden het dragen van een harnas gewoonweg niet prettig, en zullen zich ertegen verweren. In deze gevallen wordt toch een halsband aangeraden. Om het dragen van een halsband zo aangenaam mogelijk te maken voor jouw hond, is het van uiterst belang om de juiste keuze te maken. Dat wil zeggen: een halsband van een goede kwaliteit, die ook nog eens genoeg comfort biedt voor uw hond.

Sfeerbeeld YDOLO | Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen?

Een halsband of hondenharnas is een accessoire dat je trouwe viervoeter dagelijks zal dragen. Daarom is het heel belangrijk om hier niet te besparen op kwaliteit! Nadat je de keuze gemaakt hebt tussen een halsband en een harnas, is het tijd om te gaan kijken naar het materiaal van deze accessoires. Kies bij voorkeur voor een materiaal dat zowel comfortabel aanvoelt voor je hond, en dat tegelijk ook duurzaam is. Bovendien draag je zo je steentje bij tot een beter milieu!

Naast comfort en kwaliteit is het ook steeds handig als het materiaal makkelijk te onderhouden is. Om je hond naar hartenlust te kunnen laten rennen en spelen, is het belangrijk dat de halsband of het harnas gewassen mag worden in de wasmachine.

Morso: hondenaccessoires van topkwaliteit

Onze partner Morso bleek een match made in heaven wat betreft kwalitatieve hondenaccessoires. De halsbanden en harnassen die Morso vervaardigt worden gemaakt uit hun typerend intens zacht satijn. Daardoor voelen ze lekker comfortabel aan op de huid van je hond, en irriteren en schuren ze niet. Alle hondenhalsbanden zijn bovendien wasbaar op 40°C. Zo kan uw trouwe viervoeter zich naar hartenlust buiten uitleven! Elk Morso accessoire is gemaakt in Italië, en ze zijn stuk voor stuk handmatig verstevigd. En ze zien er ook nog eens héél stijlvol uit!

Sfeerbeeld YDOLO | Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Hoe maak je een puppy een halsband of harnas gewend?

Omdat een hond oorspronkelijk niet uit zichzelf zal stoppen wanneer die pijn ervaart door een trekkende leiband, is het belangrijk om je puppy dit aan te leren. Maar hoe doe je dat precies? Zoals het wel vaker gaat bij het aanleren aan pups, raden wij aan om het dragen van een halsband of harnas te combineren met iets aangenaams. Een voorbeeld hiervan is om je puppy te laten eten met z’n halsband of harnas aan, of om ‘m te belonen na het dragen van een harnas tijdens het spelen. Ook is het belangrijk om de halsband of het harnas steeds op dezelfde manier aan te doen.

Met dit artikel hopen we het zoeken van het juiste harnas of de beste halsband een stukje makkelijker te maken.

Meer tips & advies

Deze vind je ook vast interessant:

Let's get social

Niets missen van onze gezonde voeding? Volg YDOLO op Instagram of Facebook

Icoon gratis levering | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Gratis bezorging vanaf € 49,95

Uw bestelling wordt gratis bezorgd bij bestelbedragen hoger dan € 49,95

Icoon snelle levering | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

voor 16 u, vandaag verzonden

Besteld voor 16.00u? Dan wordt uw bestelling vandaag verzonden

Icoon veilige betaling | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Betaal veilig online

Betaal met een gerust hart online in onze veilige Mollie betaalomgeving

Icoon advies | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Gratis professioneel advies

Heeft u vragen of info? Wij zijn steeds bereikbaar op +32(0) 56 25 40 82

Close popup

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief van YDOLO! We houden je op de hoogte van (exclusieve) kortingen, de nieuwste items en nog veel meer!

    Inschrijven