De kattenbak. Alle do’s, don’ts & info over katten en hun heilig plekje

Wat zijn de verschillen tussen kattenbakvullingen? Welk kattengrid is er het beste? Welke kattenbakvulling is het meest ecologisch? Klonterend of niet klonterend? Biologisch? Wat vinden katten het aangenaamste kattengrid? Stel jij ook soms 1 van deze vragen? Hieronder meer info over katten en hun heilige plekje 😊.

Ruiken

Als katten de geur van de kattenbakvulling niet lekker vinden, hetzij omdat het kunstmatig is, of sterk ruikt zoals maïs of dennen, of omdat het de ammoniakgeur van hun eigen pipi heeft. Dus zullen ze de bak niet graag gebruiken en elders naar het toilet gaan.

Textuur

Kattenbakvullingen variëren van zeer fijne textuur tot grote pellets en van zachte textuur tot hard. Over het algemeen geven ze de voorkeur aan zachte textuur en fijn, zoals zand. Maar fijnere textuur kleeft aan poten en wordt door het hele huis gevolgd en blijft aan de vacht kleven, vooral bij langharige katten. Als het nest ongemakkelijk is om te gebruiken, dan zullen katten het waarschijnlijk niet gebruiken.

Klonteren

Sommige kattenbakvullingen zoals maïsmeel, klonteren op natuurlijke wijze. Sommige hebben chemicaliën toegevoegd om ze te laten klonteren. Die chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van een kat en het milieu. Klonteren verandert urine in klonten die kunnen worden verwijderd, waardoor de versheid wordt bevorderd. Als het strooisel voldoende absorberend is, dan hoeft het niet samen te klonteren en hoef je niet dagelijks klonten te verwijderen.

Duurzaamheid

Wat maakt een nestje groener? Plantaardig kattengrit is over het algemeen duurzamer. Minerale vulling zoals klei, kwartszand, kalksteen, krijt en silica moeten worden gedolven. Voor het verminderen van transportemissies geldt: hoe kleiner en lichter, hoe beter.

Mijnbouw voor kattenbakvulling is een ramp. Strip mining verwijdert bodem en bomen en habitats voor dieren in het wild, dit kan leiden tot overstromingen en vervuiling en draagt de extra energie- en emissiekosten van het transport van zwaar afval wereldwijd. Naar schatting 2,5 miljoen ton klei kattenbakvulling gaat elk jaar naar stortplaatsen in het Verenigd Koninkrijk. Dat komt overeen met 200.000 Belgische vrachtwagens.

Hernieuwbare, duurzame bronnen zijn het beste omdat deze vrij van toegevoegde chemicaliën en gifstoffen zij en in milieuvriendelijke verpakkingen zitten. Biologisch afbreekbaar materiaal dat niet naar de stortplaats hoeft.

Gerecycled papier, bijproduct hout en plantaardige bijproducten zijn het meest milieuvriendelijk.

Doorspoelbaarheid

Sommige kattenbakvullingen adverteren zichzelf als doorspoelbaar. Dit is nooit een goed idee. Kattenbakvullingen zijn absorberend en zetten uit. Hierdoor kunnen ze verstoppingen van sanitair veroorzaken, vooral kleiafval dat resten kan achterlaten zoals beton.

Kosten

Het berekenen van de kosten van kattenbakvulling lijkt lastig, maar het belangrijke getal is hoeveel het kost, per kat, per maand.  Prijs per liter vertelt niet het hele verhaal. De belangrijkste factoren boven de prijs per liter zijn hoeveel afval je nodig hebt in de bak en hoe lang het meegaat terwijl het vers en functioneel blijft. Kosten per kat, per maand. Het enige bedrag dat telt.

Sfeerbeeld YDOLO | Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Klei strooisel

De originele kattenbakvulling. Zand of aarde vervangden deze in vroegere kattenbakken. Klei kattenbakvullingen nemen af in populariteit.

Klei is sinds de vroege jaren 1900 in gebruik als kattenbakvulling. In 1947 gebruikte Edward Lowe in Michigan USA gegranuleerde klei voor zijn absorptievermogen om olie- en vetvlekken op te ruimen.  Hij was de eerste om klei commercieel op de markt te brengen als een kattenbakvulling genaamd “Kitty Litter”.

Klonterende klei kattenbakvullingen werden ontwikkeld in de jaren 1980. Bentonietklei is afkomstig van vulkanische as en is vrij absorberend.  Geurbeheersing is meestal alleen het klonterige aspect, dat het verwijderen van samengeklonterde urine mogelijk maakt.

Voordeel – klonterend, goedkoop.

Nadelen – Zwaar, omvangrijk. Bentonietstof wordt als schadelijk beschouwd om in te ademen. Stof wordt rond het huis gevolgd. Economisch schadelijk, komt van strip mining. Erg belastend voor de natuur en kan enkel afgevoerd worden naar het stort.

Kattenbakvulling van hout of papierpallets

Biologisch afbreekbaar en van gerecyclede bronnen zoals kranten en zaagsel.

Voordelen – Zeer absorberend. Minder stoffig en stof is minder schadelijk. Gerecycleerd. Composteerbaar.  Lichter dan klei.

Nadelen – Afgebrokkelde pellets volgen door het huis. Katten lijken het niet leuk te vinden om op pellets te lopen. Papieren nesten klonteren niet goed en houden geuren niet goed tegen.

Biologisch afbreekbaar kattengrind in korrelvorm

Gegranuleerde tarwe, maïs, gerst, dennen. Bijproducten van de menselijke en dierlijke voedingsindustrie.

Pluspunten – Groen. Biologisch afbreekbaar en gemaakt van hernieuwbare bronnen. Kan worden gecomposteerd of doorgespoeld. Lichter dan klei. Gaat twee keer zo lang mee als klei.

Nadelen – Gemakkelijk te volgen rond het huis. Stoffig (maar geen gevaarlijk stof). Voorkomt geurtjes niet goed en kan zelfs uit de zak al ruiken. Geur van dennen, tarwe, maïs etc.

MAÏS (en andere granen) STROOISEL

Zanderige textuur. Klonteren of niet klonteren.

Voordelen – Snel klonteren helpt geur te verminderen door urine te verwijderen. Katten houden van de textuur. Natuurlijk. De helft van het gewicht van klei, twee keer zo absorberend.  Doorspoelbaar, maar het spoelen van kattenbakvulling wordt niet aanbevolen. Lichter dan klei maar zwaarder dan sommige hout- of andere plantaardige nesten. Niet veel stof.

Nadelen – Meestal duur. Kleeft gemakkelijk aan poten en sporen rond het huis.  Natuurlijke geur kan vrij sterk zijn uit de doos. Kunstmatige geuren zoals dennen kunnen overweldigend zijn.  Op maïs gebaseerde nesten kunnen een schimmel ontwikkelen die Aflatoxine wordt genoemd en die zeer schadelijk is voor dieren.

Tarwe is een alternatief voor maïs, maar klontert niet zo goed en kan een allergeen zijn voor katten.

Gras is erg licht van gewicht en klontert goed. Volgt gemakkelijk.

Silica gel kattenbakvulling

Gemaakt van korrels natriumsilicaat.

Voordelen – Goed absorberend. Zuinig in gebruik, meestal de goedkoopste kattenbakvulling. Lichtgewicht. Meestal stofvrij.

Nadelen – Veel katten haten het. Het volgt heel gemakkelijk door het huis. Ronde kralen rollen kilometers lang, terwijl vreemd gevormde kralen scherp en ongemakkelijk kunnen zijn  op poten.  Absorberend maar bereikt verzadiging zeer plotseling, op dit moment ruikt het direct naar urine.  Gedolven mineraal – milieuonvriendelijk.

Tofu kattenbakvulling

Gemaakt van sojabonenpulp. Komt in geparfumeerde en niet-geparfumeerde en verschillende consistenties van pellets tot korrels. De pelletversies zijn duurder maar veel minder stoffig.

Voordelen – Pellets bevatten weinig stof, korrels minder. Meer absorberend dan klei.     Niet-toxische, niet-geurende versies zijn natuurlijk, “doorspoelbaar”, biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Klonteren.

Nadelen – Half zo absorberend en vier keer zwaarder dan Huskaloo. Redelijk prijzige oplossing. Korrels zijn erg stoffig. Pas op voor “doorspoelbaar” omdat het spoelen van kattenbakvulling niet wordt geadviseerd vanwege de mogelijkheid van verspreiding van schadelijke bacteriën.  Natuurlijke geur kan sterk en onaangenaam zijn.

HUSKALOO KOKOS KATTENBAKVULLING – De enige compacte & super ecologische oplossing.

Gemaakt van verdichte, gedehydrateerde kokosnootschil. Duurzame, natuurlijke hulpbron, bijproduct van de kokosnootindustrie.

Voordelen – 90% kleiner en 90% lichter dan klei, en tot tien keer meer absorberend. Kan gecomposteerd worden. 100% recyclebaar. Stofvrij. Geurvrije en aangename natuurlijke geur uit de doos. Katten vinden het leuk.  1,7 kg kan twee maanden meegaan met een kat.  Volgt niet gemakkelijk door het huis.  Heel groen. Lagere transportkosten, eenvoudigere opslag, niets moet naar het stort. Kokosnotenvezels worden lokaal gedehydrateerde, de samengeperste stenen zijn 1/10 van de grootte en het gewicht van kleistrooisels om te vervoeren. Deze hebben een enorm veel kleinere ecologische voetafdruk, 100% natuurlijk, gewoon kokosnootschil en bicarbonaat van soda.

Nadeel – 40 seconden bereidingstijd, 30 seconden om baksteen te rehydrateren met warm water, 10 seconden om de steen te breken.

Hoe werkt HUSKALOO?

Sfeerbeeld YDOLO | Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Meer tips & advies

Deze vind je ook vast interessant:

Let's get social

Niets missen van onze gezonde voeding? Volg YDOLO op Instagram of Facebook

Icoon gratis levering | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Gratis bezorging vanaf € 49,95

Uw bestelling wordt gratis bezorgd bij bestelbedragen hoger dan € 49,95

Icoon snelle levering | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

voor 16 u, vandaag verzonden

Besteld voor 16.00u? Dan wordt uw bestelling vandaag verzonden

Icoon veilige betaling | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Betaal veilig online

Betaal met een gerust hart online in onze veilige Mollie betaalomgeving

Icoon advies | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Gratis professioneel advies

Heeft u vragen of info? Wij zijn steeds bereikbaar op +32(0) 56 25 40 82

Close popup

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief van YDOLO! We houden je op de hoogte van (exclusieve) kortingen, de nieuwste items en nog veel meer!

    Inschrijven