Geëxtrudeerde of geperste hondenbrokken: welke zijn beter?

Het aanbod aan hondenbrokken is nog nooit zo groot geweest, wat het kiezen van de juiste brokken er niet makkelijker op maakt. Misschien kwam je tijdens je zoektocht weleens de termen geperste en geëxtrudeerde hondenbrokken tegen. Vroeg je je al eens af wat dat juist betekent? Sommige baasjes kiezen voor geperste hondenbrokken, anderen zweren dan weer bij geëxtrudeerde brokken. Maar welke zijn nu de beste, en welke dragen het meest bij tot de gezondheid van je hond? In dit artikel leggen we je het verschil tussen geëxtrudeerde en geperste brokken uit, en geven we je mee welke je het beste kiest! 

Het juiste voer kiezen voor jouw hond is van cruciaal belang voor de gezondheid van het dier. In een vorig artikel legden we je al uit dat je niet zomaar eender welk hondenvoer voor jouw hond kan kiezen. Net zoals wijzelf hebben honden nood aan bepaalde, cruciale voedingsstoffen, en als baasje is het jouw taak ervoor te zorgen dat je hond niet alleen de juiste, maar ook voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo kan je je favoriete vriend helpen op een gezond gewicht te blijven! Maar heb je je tijdens het kiezen van dat hondenvoer of het voederen van je hond weleens afgevraagd hoe al die verschillende voedingsstoffen in die brokjes geraken? Wij leggen het je uit in dit artikel!

Het verschil tussen geperste en geëxtrudeerde hondenbrokken 

Voedingsstoffen, zoals eiwitten, mineralen, vetten, koolhydraten, vitamines en water, komen op twee verschillende manieren in het voer van je hond terecht. Dit kan enerzijds door te persen of, — je raadt het al—  te extruderen.

Geperste brokken

Laten we beginnen met eerst even wat meer uitleg te geven over wat er gebeurt bij het proces van geperste hondenbrokken. Bij dit productieproces gaat men eerst en vooral  alle ingrediënten door elkaar mengen en vervolgens verhitten. Na het verhitten perst men de ingrediënten met behulp van een mal. Uiteindelijk gaat men de stukken die uit deze mal komen in kleinere stukjes breken, koelen, en verpakken. Klaar om verkocht te worden in de winkels!

Doordat de ingrediënten, zoals vlees, bij persing nooit boven de 80 graden verhit worden, kan er hier geen vers of rauw vlees gebruikt worden. Vlees moet namelijk op een hogere temperatuur verhit worden opdat schadelijke bacteriën en parasieten (salmonella en E. Coli, bijvoorbeeld) gedood worden. Daarom wordt voor het maken van geperste hondenbrokken alleen vleesmeel gebruikt.

Wat is vleesmeel, vraag je je misschien af? Vleesmeel wordt verkregen door het verhitten van vlees op heel hoge temperaturen en dit vervolgens te laten drogen tot poeder of meel. Zowel vetten en vocht worden tenslotte verwijderd. Hierdoor gebeurt er dus eigenlijk twee keer een verhittingsproces tijdens het produceren van geperste brokken: een eerste keer tijdens het verhitten van vlees om vleesmeel te maken, en een tweede keer om de ingrediënten te verhitten op lagere temperatuur.

Geëxtrudeerde of geëxpandeerde brokken

Terwijl bij het proces van geperste hondenbrokken twee keer sprake is van een verhitting, gebeurt dat bij het produceren van geëxtrudeerde brokken maar één keer. In plaats van de ingrediënten pas na het verhitten te verdelen in kleinere stukjes, snijdt men voor geëxtrudeerde brokken de droge grondstoffen (vlees, vitamines, koolhydraten en mineralen) al vanaf het begin klein en mengt men deze met elkaar. Vervolgens verhit men deze mengeling op een hogere temperatuur, die ergens tussen de 90 en de 140°C ligt. Dit gebeurt in de extruder, een buis die opwarmt en waar het mengsel doorheen gaat. De stap die hierna volgt is het drogen van de brokken. Dit maakt de brokken krokant, en geeft hen dat typische laagje aan de buitenkant. Zo worden ze niet alleen knapperig, maar vooral heel smakelijk!

Doordat men bij geëxtrudeerde brokken gebruik maakt van hogere temperaturen bij het verhitten, kan hier wél rauw en vers vlees gebruikt worden. Door de hitte is er dan geen risico op vervelende ziektes ten gevolge van een voedselbacterie. 

Welke brokken zijn beter voor je hond?  

Geëxtrudeerde brokken hebben dus duidelijk een ander productieproces dan geperste brokken. Maar welke brokken zijn nu het beste voor jouw hond: geëxtrudeerde of geperste?

Hier bij YDOLO vinden wij versheid van de ingrediënten énorm belangrijk wanneer het aankomt op het kiezen van het juiste hondenvoer. Daarom kiezen wij dan ook zonder twijfel voor geëxtrudeerde brokken! Het zit ‘m allemaal in het feit dat men tijdens het productieproces van geëxtrudeerde brokken vers vlees en verse vis kan gebruiken, terwijl dat bij geperste brokken niet mogelijk is. Daar is de verhittingstemperatuur namelijk niet hoog genoeg om komaf te maken met bacteriën, en is men genoodzaakt vleesmeel te gebruiken. Hierdoor bevatten geperste brokken een stuk minder kwalitatieve ingrediënten.

Kiezen voor geëxtrudeerde brokken = kiezen voor versheid & kwaliteit!

De rode draad doorheen alle producten op YDOLO is kwaliteit. Onze hond behoort evenveel tot het gezin als elk ander gezinslid, we willen hem dan ook enkel het beste van het beste geven. Daarom vinden we het enorm belangrijk om voor onze beste vriend te kiezen voor hondenvoer dat gemaakt is van pure, natuurlijke ingrediënten. Vers vlees, verse vis, verse groenten en vers fruit!

Sfeerbeeld YDOLO | Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Dibaq: geëxtrudeerde hondenbrokken van topkwaliteit

Een merk dat hier meer dan wie dan ook in slaagt, is Dibaq. Dibaq is onze partner voor 100% natuurlijk hondenvoer van de hoogste kwaliteit. De producten bevatten stuk voor stuk pure, verse ingrediënten, die werden goedgekeurd voor menselijke consumptie. De geëxtrudeerde hondenbrokken van Dibaq bestaan tot wel 50% uit vers vlees. Verser kan het dus haast niet! Naast vers vlees bevatten de producten bovendien gedroogd vlees. Geen vleesmeel, zoals dat bij geperste brokken wel het geval zou zijn. Ook zijn de hondenbrokken vrij van bijproducten, graan en gluten. Alsof dat nog niet genoeg was, bevat elk recept ook nog eens chondriotine en glucosamine. Deze zorgen voor een optimale smering van de gewrichten, waardoor deze in goede conditie blijven.

Meer weten over de kwalitatieve hondenbrokken van Dibaq? Ontdek al hun producten hier!

We hopen je met dit artikel wat duidelijkheid te geven over de vraag waarom geëxtrudeerde brokken beter zijn voor je hond. Onthoud dat, bij het kiezen van de juiste hondenbrokken, de kwaliteit van de ingrediënten echt het allerbelangrijkste is! Lees deze dus steeds grondig door, met extra aandacht voor de eerste drie. Hiervan zit namelijk het meest verwerkt in het voer. Check of deze vers zijn, en of er geen meel is gebruikt. Meer weten over het kiezen van het juiste hondenvoer voor jouw hond? Lees dan zeker ook eens deze adviespagina!

Meer tips & advies

Deze vind je ook vast interessant:

Let's get social

Niets missen van onze gezonde voeding? Volg YDOLO op Instagram of Facebook

Icoon gratis levering | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Gratis bezorging vanaf € 49,95

Uw bestelling wordt gratis bezorgd bij bestelbedragen hoger dan € 49,95

Icoon snelle levering | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

voor 16 u, vandaag verzonden

Besteld voor 16.00u? Dan wordt uw bestelling vandaag verzonden

Icoon veilige betaling | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Betaal veilig online

Betaal met een gerust hart online in onze veilige Mollie betaalomgeving

Icoon advies | YDOLO - Echt gezonde voeding, snacks & supplementen voor honden & katten

Gratis professioneel advies

Heeft u vragen of info? Wij zijn steeds bereikbaar op +32(0) 56 25 40 82